Professional Development (PD) gør det muligt for ELSA-medlemmer og unge jurister at arbejde i udlandet. PD er en enestående mulighed for at tilegne sig international juridisk erfaring samt at opleve en fremmed kultur både på arbejdspladsen og i det sociale. Vores praktikophold strækker sig tidsmæssigt fra 2 uger til 2 år og kan være indenfor hvilket som helst juridisk område.
Hvorfor så PD og ikke en anden form for praktik? Fordi PD med ELSA er personligt. Du bliver taget hånd om, fra du lander, til du rejser igen af den lokale PD gruppe og af den arbejdsplads, du skal arbejde på. Vi hjælper med logi og alt der umiddelbart kan volde problemer ved etableringen i et nyt land og en ny by.
Via ELSA’s praktikprogram har jeg været afsted som praktikant i Den Dominikanske Republiks hovedstad Santo Domingo! Det har været en fantastisk oplevelse! Jeg arbejdede 5 uger på et advokatkontor. Jeg lavede research og udkast til et nyt lovforslag, og jeg var med i retten flere gange. Herudover forbedrede jeg mit spansk og fik et godt indblik i juridisk spansk. Et praktikophold er dog ikke kun hårdt arbejde! Sammen med de øvrige praktikanter, der kom fra flere forskellige lande i Europa, rejste jeg rundt i landet og fik den dominikanske kultur rigtigt ind under huden. Vi har snakket med de lokale, spist god mad og naturligvis danset en masse merengue! Herudover var vi på mange udflugter til blandt andet højesteret, kongressen og flere forskellige advokatfirmaer. Alt i alt har det været en fantastisk oplevelse, og jeg kan kun opfordre andre jurastuderende til én ting: Søg, søg, søg!
Ansøgningsprocessen
Alle ELSA-medlemmer kan søge om at komme afsted, hvis du er medlem af enten ELSA Aarhus, Aalborg, Odense eller København.
PD er også en mulighed for færdige jurister for at komme afsted på et internationalt praktikophold. Disse personer må dog melde sig ind ved at kontakte os på secgen@dk.elsa.org, før de søger.
To gange årligt opslås praktikstillingerne, typisk i april og november. Disse opslag indeholder alle informationer om de forskellige praktikophold, som blandt andet er hos advokatkontorer, universiteter, domstole, banker og andre institutioner offentlige som private. Varigheden på disse ophold er alt i mellem to uger og to år.
Det som gør praktikopholdet unikt, er måden som du er i praktik på. Den enkelte ELSA Gruppe i det pågældende land hjælper med logi og ved ankomst sørger for, at du altid har personer på det pågældende sted, hvor du kan søge hjælp og rådgivning, samt er tilstede socialt såfremt man ønsker det.
Ligeledes sørges der også på den pågældende arbejdsplads for, at du har et socialt liv, hvor du bliver guidet og instrueret.
Hvordan finder du en praktikplads, som passer til dig?
Hver enkelt praktikophold har egne specielle datoer og krav til sprogfærdigheder, fagkundskaber, samt hvor langt du er på dit studie. Disse er objektive kriterier som du må indfrie for at blive taget i betragtning og for at komme videre til udvælgelsesprocessen.
Derefter vurderes du på baggrund af dit CV og din motiverede ansøgning – karakterer medsendes ikke.
Når du derfor leder efter et praktikophold, skal du sørge for at opfylde kriterierne, samt at datoerne for opholdet passer.
Kvalifikasionskravene
Dine nævnte kvalifikationer skal blot være aktuelle før praktikopholdet påbegyndes. Det vil sige at, dersom du ikke opfylder kravene nu, men vil gøre det inden praktikopholdet påbegyndes, kan du krydse dette af i ansøgningen.
«Study level»
Her skelnes mellem tre forskellige niveauer:
- Undergraduate: dette stiller ingen krav om hvor langt du har kommet i studiet.
- Graduate Bachelor: dette forudsætter at du har gennemført en 3 årig bachelor uddannelse i Jura eller HA.jur.
- Graduate Master: dette forudsætter at du er cand.jur eller cand.merc.jur ved start.
- Postgraduate PhD: dette forudsætter at du har en PhD.
«Language skills»
Her skelnes mellem fire forskellige niveauer:
- Native: modersmål.
- Fluent: du snakker sproget flydende og kan skrive klare detaljerede tekster. Du skal kunne forstå komplekse tekster om både konkrete og abstrakte emner.
- Good: du forstår sproget godt uden at det defineres akkurat som ovenfor.
- Basic: du har en overordnet forståelse for sproget og kan kommunikere om enkle og rutinemæssige opgaver.
«Legal studies»
Her skelnes mellem tre niveauer:
- None: du har ingen eller meget begrænsede kundskaber indenfor faget.
- General: du har generelt overblik over retsområdet og er kendt med temaet. Blandet andet gennemført faget.
- Advanced: du har en dybere kendskab til retsområdet og du har studeret det over en længere periode. Dertil f.eks. fået gode karakterer i faget og/eller haft det på videregående niveau. (Ansøgningen er ikke troværdig og bliver ikke godkendt hvis du krydser usandynsligt mange fag af som disse)
CV og motiveret ansøgning
Da udvælgelsesprocessen ikke er baseret på karakterer, er det derfor meget vigtigt at lægge meget arbejde i den motiverede ansøgning og i at udforme et tydeligt og præcist CV. Dette er arbejdsgiverens eneste mulighed for at vurdere dig som kandidat. Både CV og motiveret ansøgning vedlægges i ansøgning og gennemtjekkes af ELSA Denmarks Vice President for PD inden de bliver godkendt og sendt til arbejdsgiveren.
Skulle du ønske inspiration til den motiverede ansøgning, kan du skrive til ELSA Denmark for hjælp, hvor både de lokale PD’ere står til rådighed for jer, samt vores eget nationale PD-team. Skriv her til pd@elsa.dk
Husk at tilmeldingen er bindende, så søg derfor ikke, såfremt du skulle være usikker på om tidsperioden passer dig.
Når ansøgningen er sendt afsted godkendes den af ELSA Denmark. Vi tager kontakt til dig, hvis der er nævneværdige spørgsmål, der er brug for svar på inden godkendelse og afsendelse. Vigtigt er det derfor, at du er til at fange på mail. Såfremt der ikke svares på stillede spørgsmål, kan vi ikke godkende ansøgningen og dermed ikke sende den til arbejdsgiveren.